Happea haukkaamassa Ummehtunut poliittinen vaihtoehdottomuus pakottaa etsimään uusia toimintatapoja ja ideoita.

Suomi ei tarvitse hyökkäysaseita

  • Suomi ei tarvitse hyökkäysaseita

Hornettien hankkiminen 90-luvulla oli paitsi taloudellinen virhe, joka pahensi laman vaikutuksia luoden leikkauspaineita sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon, myös virheratkaisu suomalaisen maanpuolustuksen kannalta. Suomi liitettiin osaksi sotilasliittojen valtapeliä ja perinteisestä maanpuolustuksesta siirryttiin linjalle, joka on vienyt meitä jatkuvasti yhä pidemmälle kohti hyökkäysvoimia.

Suurin kysymys ei kuitenkaan ole se montako miljardia koneisiin lopulta käytetään. Tärkeintä on pohtia Suomen valitseman puolustuspoliittisen strategian järkevyyttä ylipäätään. Halutaanko Suomeen puolustusvoimat, vai jatketaanko matkaa kohti hyökkäysvoimia?

Hävittäjillä ei saavuteta Suomen ilmatilan ilmaherruutta. Puolustuksessa panostaminen ilmatorjuntaan toimisi huomattavan paljon paremmin. Kehittynyt ilmatorjunta kykenee pudottamaan ilmatilaan pyrkivät hyökkääjät tehokkaimmin. Sen hankkimiseen kuluu murto-osa suunniteltujen hävittäjien hankintaan ja ylläpitoon varatuista rahoista. Samalla se säästää ympäristöä. Tärkeintä kuitenkin on, että ilmatorjunta on aidosti puolustustoimintaa, ei hyökkäämiseen valmistautumista.

Tällä hetkellä käydään laajaa keskustelua siitä, miten vanheneva hävittäjäkalusto korvataan ja miten monta miljardia voimme koneisiin käyttää. Keskustelu muistuttaa monelta osin 90-luvulla käytyä. Silloisen puolustusministeri Elisabeth Rehnin muistelmien mukaan sitoutumisen Hornet-hankintoihin oli saatava aikaan nopeasti ennen sukellusta 90-luvun lamaan. Laman alettua ei hankintaan olisi enää ollut mahdollista saada eduskunnan suostumusta, mutta se ehdittiin päättää juuri ajoissa. Tällä hetkellä käymme vastaavaa keskustelua ja kiire on aivan yhtä kova. Sekä edessä olevan talouden lasku että hävittäjähankinnan taloudelliset vaikutukset saattavat kuitenkin olla vielä paljon suuremmat.

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että Suomi tarvitsee toimivan puolustuksen, mutta hävittäjien kautta sitä ei saavuteta. Kansallista suvereniteettia vahvistetaan puolustukseen ja ennaltaehkäisyyn suuntautuvalla strategialla. Tämä mahdollistaa tulevien budjettien muotoilun siten, että kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen ja sisäisten ristiriitojen pehmentäminen onnistuu. Aidosti solidaarinen sosiaaliturva ja kaventuvat tuloerot parantavat turvallisuuttamme enemmän kuin nyt hankittavaksi suunnitellut hyökkäysaseet. SKP vaatii, että uuden hävittäjähankinnan valmistelu lopetetaan välittömästi. Valmistelu itsessään on maksanut ja maksaa jatkuvasti veronmaksajille miljoonia.

Puolustukseen keskittyvä maanpuolustus on tehokkaampaa, se maksaa vähemmän ja se vie Suomea suuntaan, jossa jännitteet lähialueillamme lientyvät sen sijaan, että ne edelleen kiristyisivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vuoden 2017 puolustusselonteossa todetaan, että ”Suomen sotilaallinen toimintaympäristö on muuttunut. Sotilaallinen toiminta ja sotilaalliset jännitteet Itämeren alueella ovat lisääntyneet. Sotilaallisten kriisien ennakkovaroitusaika on lyhentynyt ja kynnys voimankäyttöön on alentunut”.

Kenraalimajuri Lauri Puranen: "Vain ilmassa olevat koneet tuottavat torjuntavoimaa. Kaikki koneet eivät ole koko ajan käytettävissä; esimerkiksi rauhan aikana hävittäjälaivueesta käytettävissä on joka heti noin 75–80 prosenttia huoltojen vuoksi."

Eli ilmatorjunnan lisäksi on myös hävittäjillä tapahtuva nopea reagointi hyökkäykseen ensiarvoisen tärkeää. Suomihan ei sitä hyökkäämistä aloita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rynnäkkö on hyökkäys. Rynnäkkökiväärien poisto Puolustusvoimilta ehkäisi osaltaan sen tekemästä hyökkäyksiä. Vai miten tämä pitäisi ajatella? Kyselen tätä ihan siviilinä.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Luulisin että puolustusaseet ovat silloin kun ne on rajan sisällä mutta kun mennään rajan yli ne muuttuu hyökkäysaseiksi.
Rynnäkkö voi myös olla puolustusta, rynkky on rauhantekijä sanois jenkki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei sillä etten uskoisi Suomen kommunistisen puolueen asiantuntemukseen Suomen puolustusvälinehankinnoissa mutta kysyisin yllä olevaan viitaten: Sopisiko lähestyvän ohjuksen torjuminen jo rajojen ulkopuolella vai kuuluuko odottaa että se on varmasti Suomen ilmatilassa?

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Tiina. Oli kiva lukea sinun rauhaan ja rakkauteen pyrkivä sydämesi ajatuskirjoituksesi. Minä myös toivon ja rukoilen, ettei nuoriammekaan kuormitettaisi tuon "mammonaruhtinaan" "kotkotuksilla", isoilla kone ja muilla laskuilla. Kyllä se yhä vaan niin kuitenkin on, että rakkaus atmipomminkin vääjäämättä voittaa. Samoin, kuin aviopari,- tai muu suhde, pysyy koossa, tai rikkoutuu, sisältä, sydämistä käsin. Elikkä tuo pieni elin rinnassamme, vaikeaan maailmanaikaan vedoten, voitaisiin, uudelleen- nimetä myoskin ässällä alkavaksi: sytytin. Jokainenhan meistä tietää, että sillä, me voimme sytyttää, vain toiselle herrallemme liekin palamaan, emme molemmille. Samoin kuin kahden ihmisen suhde, jos menee huonoksi ja kumpikaan heistä ei tunne ja tunnista, että heidän, tavallaan ulkopuolellaan on, häntä, heitävarten jatkuvasti henkilö auttamaan, tarkoitan Jeesusta Kristusta. Hän eää Sanassaan. Kansojenkin sota lähtee kansan keskeltä, siihen ei tarvita, kuin kaksi ihmistä. Raam. Matt.12: 25 Jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitautuu itsensä kanssa pysy pystyssä. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Jatkoa edelliseen. Meille sanotaan: Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja :n.e d... Mattt. 6: 33. Kiitos Tiina. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rauhan puolustamiseksi tarvitaan voimaa silloin kun järkipuhe ja diplomatia eivät auta. Toinen vaihtoehto on, että hyväksytään väkivalta ja annetaan sen käyttäjälle vapaat kädet.

Miten muuten selität tämän Raamatun kohdan: "Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko"? (LUK.2:13)

Toimituksen poiminnat