Happea haukkaamassa Ummehtunut poliittinen vaihtoehdottomuus pakottaa etsimään uusia toimintatapoja ja ideoita.

Äänestäjien luottamus poliitikkoihin palautuu luottamalla

  • Pakko talkoot eivät ole oikeat talkoot.
    Pakko talkoot eivät ole oikeat talkoot.

Tiina Örn kirjoitti pääkirjoituksessaan 1.2. Helsingin uutisissa siitä, mitä ominaisuuksia kunnallisvaaliehdokkaalta vaaditaan ja millainen tämän tulisi olla. Valitettavasti kirjoitus päättyi juuri kun päästään oleelliseen, eli siihen miten palauttaa äänestäjien luottamus politiikkaan ja poliitikkoihin.

Mielestäni siihen on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu: poliitikkojen on uskallettava luottaa kaupunkilaisiin. Kun kaupunkilaiset vastustavat kaavamuutoksia, lähikoulun lakkauttamista tai takaisinsoittopalvelun poistamista terveysasemaltaan, he eivät tee sitä kiusatakseen poliitikkoja. He tekevät sen siksi, että kyse on heille tärkeistä alueista, asioista ja palveluista.

Valitettavasti suurin osa poliitikoista haluaa vaalien jälkeen linnoittautua puolueensa kanssa kabinettiin, jossa tehtyjä päätöksiä he sitten sitkeästi puolustavat kaupunkilaisia vastaan. Tämä asetelma on syy siihen, etteivät äänestäjät koe voivansa vaikuttaa. Syy löytyy siis poliitikoista itsestään.

Olen toiminut kuluneen kauden liikuntalautakunnan varajäsenenä ja siten osana valtuustoryhmääni. Samaan aikaan olen kuitenkin ollut osa myös lukuisia kaupunkilaisten kamppailuja. Koen, että ilman näitä aktiivisia ihmisiä olisin itse jäänyt paljosta paitsi, vaikka miten olisin opetellut ulkoa konsernihallintoa, budjettikirjaa tai kokoustyöskentelyä. Kaupunkilaiset osaavat ratkoa omia ongelmiaan usein paljon paremmin kuin kaupungin virkakoneisto tai kabineteissaan kokoustavat poliitikot.

Äänestäjät eivät ole tyhmää vaalikarjaa vaan osaavia ja fiksuja toimijoita. Annetaan heille se arvo, joka heille kuuluu, niin ei tarvitse enää miettiä passiivisuuden ongelmaa. Päättäjät siinä tosin itse joutuvat lujille, koska kaupunkilaiset eivät taivu poliittisiin lehmän kauppoihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Kysyn, miksi suomessa on kansanvalta, jossa äänestetään edustajat toimimaan koko yhteisön puolesta. Ei aina, juuri niin oman mielen ja ryhmän mukaiseti, mutta kuitenkin siedettävästi.
rahaa on käytettävissä määrätty määrä.
Tämä Huutoäänestys, ei ole Suomen valtiomuoto.
Jos jollain alueella kansalaisineen on rahaa, perustakoon, ihan mitä tahansa, mutta yhteiskunta toimii edustuksellisen demoktratian säännöin, kunnes parempi toimintatapa keksitään.

Toimituksen poiminnat