Happea haukkaamassa Ummehtunut poliittinen vaihtoehdottomuus pakottaa etsimään uusia toimintatapoja ja ideoita.

Paikat vaihtoon yhteiskunnassa

  • Se, mikä on tärkeää...
    Se, mikä on tärkeää...

Suomalainen osaa määritellä omat sosiaaliset rajansa hyvin tarkasti. Niiden ylittämiseen suhtaudutaan suurella varauksella ja hyvin penseästi. Parhaita ja tolkullisimpia ovat ne, joille ei tarvitse edes kertoa missä heidän tulee olla, sillä he ovat imeneet tiedon jo äidinmaidossa.

Ajatus ihmistä määrittävästä ja rajoittavasta oikeasta yhteiskunnallisesta paikasta on tietenkin vain niiden etu, joilla on eturivinpaikat tai jopa ihan omat aitiot. Yhteiskunnan hattuhyllylle on siivottu syrjään ne, joiden pitää hoitaa ikävämmät hommat tai toimia eturivin loistetta korostavana taustana. Eturivistä on hyvä kääntyä sihisemään paheksuvasti takaansa kuuluvaa meteliä, eivätkä sinne edes kuulu kaikkein kaukaisimmat mölinät. Elo on rauhaisaa ja mukavaa.

Piippuhyllyllä keikkuvan on puolestaan mahdotonta nähdä kunnolla, mitä yhteiskunnan estradilla oikeastaan on tapahtumassa. Takariviin asti välittyy shown kirkkain välke ja kantavimmat äänet. Vivahteet karsiutuvat pois ja juontakin voi olla hiukan hankala seurata. Omaa ääntä ei taatusti saa kuuluviin, vaikka uskaltautuisi huutamaankin. Eikä suurin osa uskalla, koska se sihisevä seinä kääntyy heti kohti, eikä se ole mukavaa.

Jos haluamme muuttaa tämän kupletin juonta, on välttämätöntä poistua paikaltaan. Pitää uskaltaa siirtyä piippuhyllyltä estradille, vaikka matka on pitkä ja ärtyneen supatuksen ja huutelun kohteeksi joutuu vääjäämättä. On vain niin, että itsestään se eturivi ei tule antamaan paikkojaan muille. Hehän ovat ne mielestään omalla erinomaisuudellaan ansainneet ja kuka tahansa, joka muuta väittää on vain kateellinen moukka.

Jos elo takarivissä käy sietämättömäksi, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä liikkeelle. Kohti parempaa paikkaa ja parrasvaloja. Jonkun on jaksettava kulkea eturiviin asti ja kerrottava siinä matkalla kaikille, että asioiden on muututtava ja oma paikka on määriteltävä itse. Tottelemisen sijaan on toimittava ja tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat