Happea haukkaamassa Ummehtunut poliittinen vaihtoehdottomuus pakottaa etsimään uusia toimintatapoja ja ideoita.

Mitä tapahtuu kun kapitalismista tulee mahdotonta?

 • Kuubalainen auto on vanha, mutta hyvin pidetty ja kulkee. Yleensä kyydissä on muita samaan suuntaan menijöitä.
  Kuubalainen auto on vanha, mutta hyvin pidetty ja kulkee. Yleensä kyydissä on muita samaan suuntaan menijöitä.
 • Kuubassa eläkeläiset voivat viettää siestaa torin laidalla kun siltä tuntuu. Suomessa toki ilmasto on rajoite.
  Kuubassa eläkeläiset voivat viettää siestaa torin laidalla kun siltä tuntuu. Suomessa toki ilmasto on rajoite.
 • Lapset pääsevät ilmaiseksi tarhaan, eskariin ja siitä aina yliopistoon saakka. Kansa on erittäin koulutettua.
  Lapset pääsevät ilmaiseksi tarhaan, eskariin ja siitä aina yliopistoon saakka. Kansa on erittäin koulutettua.
 • Kuubalainen terveydenhoito on maailman kuulua. Siihenkin on keksitty uusia ja erilaisia ratkaisuja.
  Kuubalainen terveydenhoito on maailman kuulua. Siihenkin on keksitty uusia ja erilaisia ratkaisuja.

Rajaton kasvu on törmännyt rajalliseen maailmaan ja talouskasvu ei voi enää jatkua. kysymys kuuluu, miten vastaamme tähän äkkijarrutukseen ja kykenemmekö muuttamaan itseämme ja yhteiskuntaamme niin, että selviydymme? Minusta edessä on kovat ajat, mutta kuten sanotaan "Kriisi on aina kasvun paikka".

 

Lueskelin Susanna Kaukisen johtopäätöksiä Guardianin artikkelista. Alkuperäinen artikkeli on täällä ja Susannan tulkinta löytyy täältä. Niille, jotka eivät osaa englantia tai jaksa lukea noita linkkejä, voin tiivistää, että Guardianin artikkelissa todetaan Rooman klubin ennustuksen kasvunrajoista käyneen toteen ja että se johtaa talouden romahdukseen ja globaaleihin muutoksiin. Susanna Kaukinen vetää tästä hyvin pessimistiset johtopäätökset ja ennakoi jopa zombie acopalypsen olevan mahdollinen. Itse edustan kokonaan toista koulukuntaa ja näen tässä päin vastoin jonkin uuden ja hienon alun.

Totta kai Rooman klubi oli oikeassa. Rajaton kasvu ei ole mahdollista rajallisessa maailmassa, mutta johtaako se globaaliin romahdukseen, kuten tuon artikkelin kirjoittajat olettavat, on toinen asia.

Maailmassa on yksi maa, jossa on jo eletty ja selviydytty talousromahduksesta ilman, että se johti suuriin romahduksiin hyvinvoinnissa. Välillä tosin oltiin vuosikymmen todella ahtaalla ja esimerkiksi ruuan riittävyys oli niin tiukilla, että monet kärsivät vähintään laadullisesta elintarvikepulasta. Siitäkin kuitenkin selvittiin.

Tämä mystinen maa on Kuuba, joka WWF:n tutkimuksen mukaan on maailman ainoa maa, jossa on onnistuttu pysymään kestävän kehityksen vaatimissa resurssirajoissa ja toisaalta kyetty pitämään yllä kattavat yhteiskunnalliset hyvinvointipalvelut, kuten terveydenhuolto, koulutus ja tarvittava infra.

Ne, jotka ovat käyneet Kuubassa, tietävät, ettei elo siellä ole yhtä aineellisesti rikasta kuin meillä Suomessa, mutta ihmisillä on kodit ja niissä yleensä mukavuudet (syrjäisimpiä seutuja lukuunottamatta) julkinen liikenne toimii, kansa on äärimmäisen koulutettua ja kykenevää ratkomaan milloin mitäkin ongelmia. Ennen kaikkea sosiaalinen elämä on aivan erilaisella tasolla kuin Suomessa, jossa ihmiskontaktit on korvattu kuluttamisella.

On siis totta, että tulevaisuudessa ei varmaankaan vaihdeta puhelinta parin kuukauden välein, eikä osteta huolettomasti uusia vaatteita tai matkustella jatkuvasti huvikseen maailmalla. Sen sijaan kierrätetään, tehdään itse, viljellään itse ja osallistutaan yhteiskunnan oleellisten toimintojen järjestämiseen niillä resursseilla, jotka vapautuvat jatkuvan voiton kasaamisesta.

Itse olen siis optimisti ja luotan siihen, että tiukan paikan tullen meillä on kyky ratkoa vaikeitakin ongelmia ja järjestää yhteiskuntamme uusiksi ilman, että päädymme johonkin Mad Max dystopiaan. Joidenkin mielestä se on kammottava visio. Minusta se on mahtava mahdollisuus.

Niille, jotka aikovat nyt heittää tunteella kritiikkiä Kuubaa kohtaan, suosittelen tutustumista CIA factbookin tietoihin sekä Suomesta että Kuubasta. Etenkin sosiaalisen kehityksen tunnusluvut ovat mielenkiintoisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Matias Härkönen

Olivat luvut mitä tahansa, niin mikään ei korvaa vapautta. Tätä te kommunistit ette ymmärrä.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Arvasin jotenkin mikä kortti pelataan ensimmäiseksi. Kerro nyt minulle, miten Kuuba on vähemmän vapaa kuin vaikkapa naapurinsa Haiti?

Matias Härkönen

Aloitetaanko vaikka tästä ihmeellisestä maailmasta, jota kutsumme netiksi. Täällä sinäkin voit vapaasti kirjoittaa mielipiteitäsi ja kannattaa kommunismia. Kuubassa et pääse edes nettiin ja jos pääset, niin tuskin voit kirjoittaa mielipiteitäsi markkinataloudesta.

Mutta en ala tämän enempää tähän väittelyyn.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Moniko Haitilainen pääsee nettiin? Ei kovinkaan moni. Kuubassa pääsee nettiin ja mielipiteitä saa esittää. Itse asiassa niitä yleensä suorastaan vaaditaan.

Mutta jos tutustuit artikkeleihin, huomaat että kyse on sen verran perustavaa laatua olevasta yhteiskunnan kriisistä, että ketään ei kiinnosta nettiin pääsy. Kyse tulee olemaan selviytymisestä ilman niitä resursseja, joihin olemme tottuneet. Kuubalaiset ovat jo selvittäneet sen. Se ei edes ole ideologinen kysymys vaan fakta.

Mitä Suomessa tapahtuisi, jos BKT tipahtaisi viidennekseen? Selviäisimmekö me yhtä hyvin kuin kuubalaiset? Se on oleellista silloin kun talouskasvu törmää maailmamme rajoihin.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

En löytänyt tuolta mitään kirjoitusta siitä, miten Kuuba selvisi siitä kun talous Itä-Blokin romahdettua tipahti viidennekseen entisestä? Suomessa nyyhkimme jos talous ei kasva ja olemme paniikissa jos talous on pari prosenttia miinuksella. Yritä kuvitella mitä tapahtuu kun talous romahtaa ja miten siitä selvitään.

Anna-Leena Nieminen

Laajamittaisen aivopesun, hyödyllisten idioottien ja orjien avulla kuten Janin linkittämästä sivustosta tulee esille

"CASTRO THE MULTIMILLIONAIRE Forbes magazine estimated Castro's fortune in at least 900 million dollars.

Many of those who are familiar with the dictator's business believe that Forbes is being too conservative. The Cuban dictator runs Cuba as if it was his own farm and the 11 million poor Cubans as his slaves. Castro's businesses include the Convention Palace (Palacio de Convenciones);CIMEX; MEDICUBA; resort hotels and much more."

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg Vastaus kommenttiin #10

No jos hetken mietit, niin aivan vastaavan sivuston voisi luoda myös Suomesta. Listata pelkästään laitoksiin kuolevat vanhukset, leipäjonot, kouluammuskelut, veroparatiisit, itsemurhat, perheväkivallan jne. Nimeäisi sen "Totuus Suomesta", eikä olisi liian tarkka lähteistä tai niiden luotettavuudesta. Se, että jotain on netissä, ei vielä kerro muuta kuin että joku laittoi sen sinne.

Montako kuubalaista tunnet? He ovat huomattavasti vähemmän orjia kuin me suomalaiset.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toistaiseksi Suomessa on paljon parempi elää, kuin Kuubassa.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Riippuu siitä, mitä muuttujia tarkastellaan. Kun öljy ja luonnovarat loppuvat, Suomessa ollaan pulassa. Kuubassa asiat ovat jo järjestyksessä ja omavaraisuus turvattu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tiina näyttää vertaavan ihannoimaansa nykyistä Kuubaa ja mielikuvituksensa tuottamaa tulevaisuuden Suomea. Voihan sitä noinkin tehdä, mutta leikkiä se silloin on. Kukaan meistä ei osaa sanoa millainen Suomi on 20 vuoden kuluttua. Eikä osaa sanoa sitäkään millainen Kuuba on tuolloin. Vertailua, jos sitä halutaan tehdä, voidaan suorittaa vain tässä ja nyt.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Ilmeisesti kukaan tänne kommentoivista ei ole jaksanut perehtyä Rooman klubin Kasvun rajoihin tai tuohon linkittämääni Guardianin artikkeliin, joka osoittaa sen ennustuksen osoittautuneen todella tarkaksi? Kyse on siis siitä, että joudumme pian kohtaamaan ehtyvien materiaalivarantojen ongelman ihan toisella tavalla kuin koskaan aiemmin.

Tekstissä en "ihannoinut" Kuubaa, vaan kerroin mitä siellä on tapahtunut sen jälkeen kun he jo kohtasivat öljyn ja muiden materiaalien loppumisen aiheuttamat ongelmat. Tuskin olen ihan kykenevä esimerkiksi manipuloimaan WWF:n tutkimuksia? Lisäksi Kuuban talouden totaalinen romahdus on fakta, samoin se, että Suomessa jo muutaman prosentin lasku taloudessa johtaa kansalliseen hätätilaan.

Tulevaisuudessa Suomi joutuu kohtaamaan saman ongelman, jonka Kuuba jo kohtasi. Meillä on yhteisenä etuna erittäin korkeasti koulutettu kansa, joka on myös itse kykenevä ratkomaan ongelmia. Ruuantuotannossa ja asumisessa sen sijaan kohtaamme suuremmat haasteet.

En näe, missä kohtaa vertailu olisi perusteeton.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Talousjärjestelmä on mahdollista muuttaa tasa-arvoisemmaksi.

Matti Hyryläinen:
http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Rooman klubin Kasvun rajoissa ei puhuta talousjärjestelmän muutoksesta vaan siitä, että öljy, malmit ja muut luonnonvarat yksinkertaisesti loppuvat. Silloin kapitalismi käy mahdottomaksi, koska se vaatii pyöriäkseen jatkuvan kasvun, joka käy mahdottomaksi.

Hyvärinen operoi tuossa kirjoituksessaan kuitenkin edelleen siltä pohjalta, että resursseja on käytettävissä suunnilleen samoin kuin nytkin. Sinänsä päättely on oivaa, mutta tilanne, jossa talouden perusta menetetään, johtaa mielestäni väistämättä paljon perustavampii muutoksiin.

Käyttäjän MinnaMentula kuva
Minna Mentula

Hyvä Tiina! :-) Kommentteja lukiessa jäi mietityttämään, millä tavalla Suomessa ollaan muka vapaampia kuin Kuubassa (itse en koe olevani kovin vapaa. Rikkailla varmaan on vapautta.) ja miksi meidän täytyisi omaksua Kuubasta kaikki huonotkin puolet, jos nyt joissain asioissa mallia otamme? Eli kapitalismissako voitaisiin tehdä asioita monella tavalla, paremmin ja huonommin, mutta sosialismissa on vain yksi malli? Enpä usko.

Toimituksen poiminnat