Vantaa hankkiutuu eroon veronmaksajistaan

Vantaan ongelma on sama kuin monen muunkin ns. kriisikunnan tai sellaiseksi julistautuneen. Taloutta yritetään tasapainottaa tekemällä mahdollisimman suuria säästöjä ja onnistumiset mitataan katsomalla budjettiarvion viivan alle jääviä euromääriä.

Tämä saattaa toimia joissain yrityksissä tai esimerkiksi yksittäisessä kotitaloudessa, jossa halutaan maksaa velat pois ja syödään siksi pelkkää kaurapuuroa muutama kuukausi. Kunnalliseen päätöksentekoon tämä ajattelumalli ei sen sijaan istu ollenkaan.

Kuntien tarkoitus on tuottaa palveluita kuntalaisille. Niiden ei ole tarkoitus tehdä mahdollisimman hyvää tulosta vaan mahdollisimman hyvää palvelua. Voittoa tahkoava kunta on epäonnistunut, mikäli se samaan aikaan karsii palveluita, sillä kuntien osingot maksetaan ulos hyvinä palveluina.

Suomessakin on uskallettu kokeilla toista tietä ja katsoa, miten säästetään niin, että kunnan kulut pienenevät samalla kun asukkaiden hyvinvointi lisääntyy. Siitä löytyy tarkempaa tietoa esimerkiksi täältä: http://www.tesso.fi/artikkeli/ennaltaehkaisysta-tuli-investointi

Mikäli Vantaa aikoo saada kolhiintuneen imagonsa kuntoon, parantaa vantaalaisten elämänlaatua ja tasapainottaa taloutensa, sen täytyy alkaa edellä kävijäksi ennaltaehkäisevän sosiaali- ja terveystyön kentällä. Laittaa ne ensimmäiset ihmisiä lähinnä sijaitsevat palvelut kuntoon niin, että niiden apu riittää pysäyttämään ongelmien kärjistymisen.

Yksisilmäinen leikkaaminen johtaa siihen, että Marja-Vantaa jää valmistuessaan tyhjäksi, sillä kukapa haluaisi muuttaa kaupunkiin, joka ei palvele asukkaitaan?

TiinaMariaSandberg
Suomen Kommunistinen Puolue Helsinki

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri, kansalaisaktiivi, Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen, Euroopan vasemmiston Latinalaisen Amerikan ja Lähi-idän työryhmien jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu